Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Barszcz burakowy czysty na rosole z szynki

Używamy rosołu pozostałego po ugotowaniu szynki

Na Boze Narodzenie

Składniki:

czosnek, 1 szt.

liść bobkowy, 2 szt.

ziele angielskie, 2 szt.

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

koncentrat z buraków ćwikłowych, 0.1 l

cebula, 5 dag

burak ćwikłowy, 50 dag

rosół, 2 l

Sposób przygotowania:

Buraki oczyścić pod bieżącą wodą, obrać, zetrzeć, zalać wrzącą wodą, dodać kwasku cytrynowego, kilka razy zagotować, odstawić. Gdy ostygnie, odcedzić, odcisnąć. Połączyć rosół i wywar z buraków, dodać zakwas burakowy do smaku, sól, cukier do smaku (i roztarty czosnek). Podawać na talerzach lub w filiżankach. Przed wlaniem do filiżanek zebrać z barszczu tłuszcz. Do barszczu na talerzu podaje się uszka z różnorodnym nadzieniem, fasolę Jasiek, perłową ugotowaną osobno, ziemniaki.Do barszczu w filiżankach podaje się różnego rodzaju paszteciki.