
Ocet jabłkowy
Starożytny lek
Ocet jabłkowy od zawsze był używany jako lek na wiele schorzeń. Już w czasach starożytnych stosowano go na problemy trawienne po sycących i ciężkich ucztach. Ale duża ilość enzymów to nie jedyna zaleta octu jabłkowego. Kwas jabłkowy uczestniczy w produkcji glikogenu, który reguluje cykl menstruacyjny, poprawia stan naczyń krwionośnych i wpływa na produkcję czerwonych krwinek. Ze względu na dużą ilości potasu wycisza pracę układu nerwowego i zapobiega chorobom układu krążenia, działa przeciwmiażdżycowo, leczy bezsenności. Zawiera fosfor biorący udział w tworzeniu energii dla naszego organizmu. Dzięki witaminie E ma właściwości przeciwutleniacza, neutralizuje wolne rodniki, które powodują szybsze starzenie się, zaburzenia układu odpornościowego i choroby nowotworowe. Pektyny pomagają oczyszczacz jelita z toksyn. Zatrzymuje w organizmie wapń, żelazo, magnez, chlor, krzem. Reguluje prace hormonów. Nie bez powodu więc był nazywany eliksirem życia.
Odchudzanie
Ocet jabłkowy ma bardzo mało kalorii. Sole kwasu jabłkowego łatwo utleniają się do katonów, które działają zasadowo, odkwasza więc organizm. Warto pić wodę z octem (2 łyżki octu na szklankę wody) rano po przebudzeniu, napój taki oczyści organizm z toksyn i da mu przyjemne orzeźwienie. Napój taki pijemy na czczo. Ocet jabłkowy obniża poziom cukru we krwi oraz zwiększa uczucie sytości. Dzięki tym faktom może w znacznym stopniu przyczynić się do utraty wagi ciała.

Piękny wygląd
Ocet jabłkowy jest antyseptyczny. Rozcieńczonym można przemywać powierzchniowe rany, podrażnienia alergiczne. Ze względu na jego działanie przeciwbakteryjne, w czasach starożytnych Hipokrates przemywał nim rany i odleżyny swoich pacjentów. Ocet jabłkowy można stosować do płukania słabych włosów zapobiega ich wypadaniu i nadaje im ładny połysk. Wymieszany pół na pól z wodą może posłużyć jako odświeżający tonik do twarzy. Okłady z octu łagodzą ból i zmniejszają opuchliznę przy skręceniach i stłuczeniach. Przyprawa Główną rolą octu jabłkowego, prócz tak różnorodnych działań profilaktycznych, jest nadal przyprawianie i poprawa walorów smakowych wielu dań. Jest niezastąpiony w kuchni. Traktowany jest też jako naturalny konserwant żywności.
Ocet jabłkowy najlepiej zrobić w domu, ze sprawdzonych jabłek, ponieważ kupny może zawierać aflatoksyny, czyli pochodne pleśni które są bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
Żeby przygotować domowy ocet jabłkowy musimy mieć tylko:
*jabłka, 1/3 słoja
*ciepła woda , 2/3 słoja
Nie obrane jabłka kroimy w niezbyt drobne kawałki - wrzucam do słoja, zalewam ciepłą wodą i odstawiam pod przykryciem z lnianej ściereczki w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Filtrujemy i odstawiam na jakiś czas - im dłużej tym lepiej.