Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
elbe90 Kuchcik (147)

Kilka porad, aby pączki były perfekcyjne

Kilka porad, aby pączki były perfekcyjne: 1.Aby mocno nie nasiąkły tłuszczem należy dodać spirytusy: na każdy 1kg maki dajemy 1,5 łyżeczki spirytusu. 2.Należy ograniczyć cukier do minimum, bo powoduje przypalanie się pączków. 3.Po włożeniu partii pączków do oleju najlepiej je przykryć, jednak po odwróceniu pączków na drugą ą stronę nie trzeba, a nawet nie należy nakrywać garnka. 4.Za mała temperatura natłuszcza, a za duża przypala paczki. Najlepiej ja sprawdzić wrzucając mały kawałeczek ciasta do oleju, jeżeli się zarumieni i wyrośnie oznacza, że temperatura jest ok. 5.Można w czasie smażenia pączków do oleju wrzucać kawałki surowego ziemniaka, on zapobiega przypalaniu się pączków. 6.Od razu po usmażeniu pączki należy odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. 7. Pączki należy wkładać i wyjmować z oleju za pomącą łyżki cedzakowej. 8.Jak smażymy paczki na smalcu to najlepiej do garnka najpierw wlać wodę dopiero potem smalec, zapobiega to przypalaniu się smalcu. Na 1 kg smalcu wlewa się mniej więcej 1/2 szklanki wody. 9.Aby paczki miały białą obwódkę ciasto musi być dobrze wyrośnięte i lekkie. 10. Paczki zaparzane są bardziej pulchne i nie czerstwieją tak szybko. Przed smażeniem wyrośnięte paczki najpierw wrzucamy do wrzącej wody na 2-3 min do wypłynięcia, potem odsączamy i dopiero smażymy na tłuszczu.


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650