|
|
Data: 28.02.14
|
|
Z kiełbasy parówkowej zwykle trudno zdjąć osłonkę , dlatego zaraz po ugotowaniu polewam ją zimną wodą . Osłonkę udaje się wtedy zdjąć bardzo szybko .
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 10.04.17
|
|
Już niedługo na dobre zagości u nas wiosna. To czas „nowych początków”. Rozpoczynamy nowe wyzwania, podejmujemy ważne decyzje i zmieniamy swoje wnętrze. Warto pomyśleć także o...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 26.07.13
|
|
Nie przelewaj makaronu po gotowaniu zimną wodą , zwłaszcza gdy zamierzasz podać go z sosem . Woda wymywa bowiem skrobię , która działa jak klej - łącząc makaron z sosem .
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 26.10.14
|
|
Nigdy nie wyrzucam białego sera , nawet gdy zrobi się lekko kwaśny . Wykorzystuję go do przygotowania klusek leniwych lub pierogów ruskich . Mają wtedy ostrzejszy smak niż te przyrządzone ze świeże...
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 25.02.10
|
|
PRAKTYCZNE WIADOMOŚCI OGÓLNE
Wołowina jest mięsem z wołów, krów, jałowic. Najbardziej doborowe mięso pochodzi ze sztuk młodych, odpowiednio żywionych. Mięso takich zwierząt ma kolor żywoczerwony, ...
|
|
|
|
|
|
Data: 13.05.14
|
|
Wiórki czekoladowe to wyjątkowo efektowna dekoracja do ciast i deserów . Jeśli mocno schłodzimy czekoladę i zetrzemy ją na tarce , otrzymamy drobne wiórki . By otrzymać dłuższe i skręcone paseczki ...
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 25.02.10
|
|
Najwłaściwszym sposobem przyrządzania warzyw jest duszenie warzyw w ich własnym soku.
Bez podprawy podaje się jeszcze wiele innych warzyw, jak np. fasolę szparagową, bulwy, młodą marchewkę, zielon...
|
|
|
|
|
|
Data: 18.05.16
|
|
Przygotowywanie domowych posiłków to już nie tylko moda, ale i warunek zachowania dobrego stanu zdrowia i kondycji. Gotowanie może stać się prawdziwą pasją i dawać wiele satysfakc...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 27.04.14
|
|
Nie pozwól , aby dobry półtłusty ser żółty obsychał na brzegach. Posmaruj go masłem . Zapobiegasz w ten sposób jego wysychaniu i pleśnieniu . Za każdym razem przed włożeniem sera do lodówki posmaru...
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 25.02.10
|
|
Chrust, pączki i niektóre inne ciasta smaży się w dużej ilości tłuszczu na ceresie, „omie" lub smalcu, które nagrzewają się do odpowiedniego stopnia
nie „paląc" się tak szybko jak np. olej.
Ciast...
|
|
|