Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Tort korzenny

Temperatura piekarnika 180 ºC

Składniki:
  • kawa mielona, 3 łyżk.
  • cukier puder, 30 dag
  • kakao, 2 łyżk.
  • masło, 6 dag
  • gałka muszkatołowa, 1 łyżk.
  • proszek spulchniający, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 32 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • cukier, 35 dag
  • jajka, 2 szt.
  • tłuszcz, 12 dag
  •  
Sposób przygotowania

Szczelną tortownicę posmarować masłem. Sporządzić ciasto: tłuszcz utrzeć, dodać po jednym jaju, cukier, mleko, rozetrzeć starannie. Dodać resztę składników, wymieszać łopatką. Ciasto wyłożyć do tortownicy, upiec (l godz.) w dobrze ogrzanym piekarniku. Sporządzić nadzienie: utrzeć masło dodając po trochu cukier, kakao i zmieloną kawę. Tort ostudzić, wierzch i bok posmarować nadzieniem, przenieść na 3 nożach na półmisek tortowy, przybrać. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650