Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Tort kakaowy

Masę sporządzać kolejnego dnia

Składniki:
  • spirytus, 3 łyżk.
  • woda, 2 łyżk.
  • syrop owocowy, 2 łyżk.
  • jajka, 2 szt.
  • proszek spulchniający, 1 szt.
  • mąka , 30 dag
  • kakao, 5 dag
  • białka, 3 szt.
  • mleko, 1 szkl.
  • cukier, 37 dag
  • żółtka, 3 szt.
  • masło, 26 dag
  •  
Sposób przygotowania

Szczelną tortownicę wysmarować tłuszczem. Sporządzić ciasto pierwszego dnia: utrzeć tłuszcz (6 dkg) z żółtkami i cukrem (12 dkg), dodać kakao ( 3 dkg), rozetrzeć, dodać mleko. Ubić pianę, wyłożyć na utarte żółtka, wsypać mąkę wraz z proszkiem spulchniającym, wymieszać łopatką, wyłożyć do tortownicy, upiec w dobrze ogrzanym., piekarniku (l godz.), uważając, aby tort się nie przypalił (trzeba w porę przykryć powierzchnię papierem). Sporządzić nadzienie drugiego dnia: jaja z cukrem ubić na parze, dodać kakao, rozetrzeć, zdjąć z pary, ostudzić mieszając. Utrzeć masło, do masła wkładać po łyżce ubite, ostudzone jaja, rozetrzeć; nadzienie podzielić na 2 części. Tort przekrajać na dwie równe części, nasączyć syropem z konfitur, trochę rozrzedzonym gorącą wodą i spirytusem, polewając placki po stronie prze­kroju. Połową nadzienia posmarować placek, przykryć go równo drugim plackiem,obrównać boki tortu. Powierzchnię i boki tortu posmarować drugą połową nadzienia, tort przy­brać, zsunąć go nożem na talerz tortowy. Zamiast nadzienia z masła można tort przełożyć kwaśną marmoladą, np. wiśniową, malinową. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650