Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Mazurek z polewą kakaową mazurek z polewą.jpg
Mazurek z polewą kakaową
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Mazurek z polewą kakaową

Nie takie proste

  • Sposób przygotowania: pieczone
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • wanilia, 1 szt.
  • cukier, 20 dag
  • soda oczyszczona, 1 szczypta
  • mleko, 3 szkl.
  • jajka, 0.5 szt.
  • cukier puder, 10 dag
  • żółtka, 2 szt.
  • smalec, 3 dag
  • margaryna, 3 dag
  • masło, 10 dag
  • mąka , 25 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z tłuszczem, wymieszać z cukrem, dodać żółtka i jaja, za­gnieść, i zarabiając dość gęste ciasto. Ciasto podzielić na trzy części, 2/3 części wywałkować nadając ciastu kształt prostokąta. Ułożyć na blasze, wyrównać dokładnie wszystkie boki. Z pozostałej 1/3 części ciasta wyrobić wałki równej grubości, przyciąć je ściśle według długości boków prostokąta z ciasta. Brzegi ciasta posmarować białkiem, nałożyć na to wałeczki z ciasta, lekko ucisnąć, aby się przylepiły. Ukształtować je jak zwykle przy mazurku. Ciasto upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na kolor złoty. Przygotować polewę: zagotować mleko, dodać odrobinę sody, wsypać) cu­kier, mieszając zagotować na silnym ogniu i później smażyć powoli na brzegu kuchni, mieszając, aby się nie przypaliło. Gdy syrop bardzo zgęstnieje, tak że kropla puszczona na talerzyk zacho­wuje kształt kulisty nie rozlewając się, dodać masło, chwilę podsmażyć, dodać kakao, wymieszać, zagotować. Gdyby zanadto zgęstniało, dodać kilka kropel wrzącej wody, wymieszać. Gotową polewę wylać natychmiast na upieczony placek, rozsmarować szyb­ko i równomiernie, zastudzić. Przybrać osaczonymi wiśniami, skórką poma­rańczową, migdałami itp. Polewę waniliową sporządzić tak, jak podano wyżej, bez dodatku kakaa. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650