Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Paluszki biszkoptowe z migdałami

Podawać albo zaraz po upieczeniu, albo za 2—3 dni, gdyż stygnąc twardnieją i muszą nieco zwilgotnieć.

Składniki:
  • jajka, 3 szt.
  • cukier puder, 15 dag
  • mąka , 15 dag
  • skórka cytrynowa, 1 szt.
  • migdał, 2 dag
  • cukier, 2 dag
  • cukier waniliowy, 2 dag
  • masło, 1 dag
  •  
Sposób przygotowania

Migdały pokrajać w paski, wymieszać z cukrem. Wybić jaja ze skorupek i utrzeć starannie z cukrem, dodając po trochu mąkę, ucierać 20 min, na końcu wymieszać ze skórką cytrynową. Posmarować masłem małą blaszkę, na blaszkę wylać ciasto warstwą grubą — l—1.5 cm. Powierzchnię ciasta posypać równomiernie migdałami z cukrem, wstawić do gorącego piekarnika i upiec na kolor złoty (ok. 30 min.). Ciasto natychmiast po upieczeniu oprószyć cukrem waniliowym i krajać ostrym nożem paluszki na l cm szerokości i 5—7 cm długie. Paluszki wykładać póki cieple i studzić ułożone płasko na stolnicy. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650