|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791) Szpinak nowozelandzki w sosie mlecznym lub śmietanowymPodawać z jajami sadzonymi, omletem lub do potraw mięsnych z ziemniakami, ryżem. Składniki:
Sposób przygotowaniaListki szpinaku oberwać od łodyg, starannie opłukać, zalać niedużą ilościąwrzącej wody, posolić i szybko ugotować obracając listki, aby jednakowo miękły. Miękki szpinak odcedzić, lekko odcisnąć łyżką na cedzaku, zemleć lub posiekać nierdzewnym tasakiem. Sporządzić lekką zasmażkę, rozrzedzić ją mlekiem lub śmietaną. Do zasmażki włożyć szpinak, wymieszać go, zagotować, jeżeli potrzeba, rozrzedzić wywarem. Przyprawić solą, przy wydaniu posypać koperkiem lub dodać czosnku. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|