Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Pory z masłem

Liście i wywar z porów zużyć do zupy (np. do barszczu, zupy pomidorowej)

Składniki:
  • bułka tarta , 2 dag
  • cukier, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • masło, 4 dag
  • woda, 0.5 l
  • por, 1.5 kg
  •  
Sposób przygotowania

Pory oczyścić, odciąć korzonki z piętką, bardzo starannie opłukać pod bie­żącą wodą, zwłaszcza w miejscach, w których listki zachodzą na siebie, od­ciąć i odłożyć zielone części liści. Wodę zagotować z solą, cukrem i masłem, włożyć pory i powoli ugotować w odkrytym naczyniu. Zrumienić bułeczkę w piekarniku. Miękkie pory odcedzić, polać masłem zrumienionym i posypać bułeczką. Można je też podać kładąc na wierzchu surowe, świeże masło w kawał­kach. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650