Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Portulaka z masłem

Listki można przyrządzić tak jak szpinak.

Składniki:
  • portulak, 75 dag
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  • woda, 1 szkl.
  • masło, 5 dag
  •  
Sposób przygotowania

Przygotować listki i łodygi tak, jak było podane w poprzednim przepisie. Najpierw wstawić do gotowania łodygi. Zagotować 1/2 litra wody z solą i cukrem, włożyć opłukane łodygi i ugotować na silnym ogniu. Gdy zmiękną, odcedzić. W drugim naczyniu zagotować 1/4 litra wody z solami cukrem, włożyć listki ł młodymi łodyżkami, które szybko miękną, ugotować do miękkości, obra­cając je w czasie gotowania. Gotować na niezbyt silnym ogniu. Gdy liście zmiękną, odcedzić je i podawać bardzo gorące. Obok listków ułożyć ugotowane łodygi. Na każdej porcji położyć kawałek masła. Ugotowane łodygi można podać jako osobne danie, ułożone równo jedne na drugich tak, jak szparagi i polanę masłem lub z masłem surowym. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650