Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
MertroxKucharz (746)

Zrazy zawijane warszawskie

Coś ze stolicy polskich zrazów

Składniki:
  • wołowina , 2 kg
  • cebula, 1 szt.
  • masło, 3 g
  • bułka tarta , 100 g
  • pieprz, 5 g
  • sól spożywcza, 5 g
  • mąka , 50 g
  •  
Sposób przygotowania

Wołowinę (zrazową, krzyżową) obrać z błon, pokrajać ukośnie w poprzek włókien, plastry dokładnie zbić tłuczkiem. Obrać cebulę, bardzo drobno posiekać i wyrobić z masłem, tartą bułką, pieprzem i solą. Nadzieniem tym posmarować każdy zraz, zwinąć je ścisło w rulon, zaszyć i osolić. Zrazy obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron w rondlu na rozgrzanym tłuszczu, podlać wodą i dusić 20 min. na słabym ogniu (nie do miękkości). Przełożyć do słojów, zalać sosem i gotować: duże słoje — 2 godz., małe — 1 godz. 40 min. Po otwarciu słoja zrazy podgrzać, doprawić sos mąką, dodać wody i osolić. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650