|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: AncySSzef Kuchni (1305) Smażony dorsz, karp, sandacz, szczupak naturalnyPodawać z ziemniakami i sałatką, surówką lub sosem pomidorowym, greckim, węgierskim, chrzanowym.
Składniki:
Sposób przygotowaniaRybę sprawić, opłukać, dorsza oczyścić, opłukać, skropić octem. Nadkrajać mięśnie dookoła głowy i wzdłuż kręgosłupa, odfiletować płat mięsa z obydwu stron wraz ze skórą. Każdą połowę podzielić na porcje (w poprzek ryby), posolić, włożyć do miseczki. Przed smażeniem kawałki ryby osuszyć w czystym płótnie, oprószyć pieprzem i mąką, włożyć na rozgrzany tłuszcz i usmażyć z obydwu stron na rumiano; smażyć niezbyt szybko, tak aby mięso dosmażyło się wewnątrz. Podawać z ziemniakami i sałatką, surówką lub sosem pomidorowym, greckim, węgierskim, chrzanowym lub posypać podduszaną cebulką. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|