|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: bolekSrebrny Szef Kuchni (1530) Kotlety mielone z mięsa mieszanegoPodawać z ziemniakami i z wszelkiego rodzaju surówkami, sałatkami i warzywami gorącymi. Składniki:
Sposób przygotowaniaNamoczyć bułkę, odcisnąć z wody. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu. Mięso opłukać, obrać z kości, pokrajać na kawałki, zemleć wraz z bułką; masę wyrobić ręką. Do mięsa dodać cebulę z tłuszczem, jajo, sól i pieprz. Podzielić masę na równe części, uformować 5—6 równych kułlrękami zwilżonymi zimną wodą (lub wyrobić wałek i podzielić na 5—6 równych części). Ręce wytrzeć do sucha, kule mięsne otaczać w bułce tartej, spłaszczyć nożem stołowym i nadać im kształt owalny grubości l cm; ostrzem noża wyznaczyć kratkę na powierzchni kotleta. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor, natychmiast po włożeniu na silniejszym ogniu, potem dosmażyć powoli. Gdy pod naciskiem płaskiej strony noża mięso przestaje wydzielać mętny sok, wyjąć z patelni, ułożyć rzędem na długim półmisku, opierając jeden kotlet o drugi. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|