Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Antrykot wołowy smażony Antrykot wołowy smażony.jpg
Antrykot wołowy smażony
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Antrykot wołowy smażony

Sporządzać tylko z mięsa doborowego i dostatecznie dojrzałego.

Składniki:
  • wołowina , 1.5 kg
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • mąka , 2 dag
  • smalec, 4 dag
  • masło, 3 dag
  •  
Sposób przygotowania

Odciąć z górnej, nie dzielącej się części antrykotu kawałek na 5 kotletów (grubości 1,5 cm każdy), u rzeźnika odrąbać kości żebrowe tak, ażeby tylko kawałek kostki pozostał przy każdym kotlecie; mięso opłukać, zamarynować w warzywach na l dzień. Mięso obrać z wierzchniej błony, podzielić na. 5 kotletów, pobić w ostatniej chwili przed smażeniem, posolić, oprószyć pieprzem i mąką. Rozgrzać tłuszcz, na gorącej płycie szybko obsmażyć mięso z obydwu stron na rumiano, pozostawiając wnętrze mięsa krwawe; przy odwracaniu dodać do smażenia masło. Wydawać natychmiast ułożone na długim półmisku. Na każdy kotlet położyć krążek masła chrzanowego lub szczypiorkowego. Podawać z ziemniakami pod wszelką postacią, surówką liściastą, warzywa­mi gotowanymi z masłem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650