Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Zrazy bite smażone do sosów

Od taka oryginalna nazwa

Składniki:
  • smalec, 4 dag
  • mąka , 2 dag
  • sól, 1 szczypta
  • cielęcina , 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać, odcisnąć z wody, obrać z błon i ostrym nożem wykrajać w poprzek włókien płaskie, nieduże zrazy 2 cm grubości, licząc po 2 na l porcji. Zrazy pobić ostrożnie tłuczkiem, nadać im kształt owalu, wyrobić nożem, ułożyć na półmisku, nakryć i pozostawić czas jakiś. Przed smażeniem mięso oprószyć solą i mąką i usmażyć na rumiano z obydwu stron, szybko rumieniąc i dosmażając na słabym ogniu. Sporządzić sos węgierski, pieczarkowy, pomidorowy. Usmażone zrazy uło­żyć na półmisku, polać gorącym sosem i resztę sosu podać w sosjerce. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650