|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: TrinNnitySzef Kuchni (1150) Kotlety pożarskiePodawać z ziemniakami i marchewką z groszkiem Składniki:
Sposób przygotowaniaMięso cielęce opłukać, obrać z kości, zemleć, wyrobić jak ciasto.Mięso wieprzowe opłukać, obrać z kości, zemleć. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć. Margarynę lub masło rozetrzeć dodając żółtka, wymieszać z mięsem cielęcym i wieprzowym, bułką, białkiem, dodać soli do smaku, starannie wyrobić, podzielić na 10 części. Rękami zwilżonymi w wodzie wyrobić z tych części kule, zanurzyć jew przesianej bułce tartej, wyrobić małe, okrągłe płaskie kotleciki (po 2 najedną porcję). Rozgrzać smalec, włożyć kotlety i smażyć na rumiano z obydwu stron na miernie rozgrzanej płycie; na dosmażeniu dodać masło, zrumienić je wrazz mięsem. Wprost z patelni ułożyć kotleciki na długim ogrzanym półmisku. Na każdą porcję położyć małą grudkę świeżego, surowego masła. Podawać z ziemniakami i marchewką z groszkiem, szpinakiem, warzywami gotowanymi z masłem lub sezonową surówką (oprócz surówki z kiszonej kapusty). |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|