Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Barszcz czerwony z pieczonych buraków D5974C68-96F6-4371-B4B7-E2F8EC0AABD7.jpeg
Barszcz czerwony z pieczonych buraków
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6760)

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Pyszny barszcze czerwony z pieczonych buraków z zakwasem

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • dla alergików
  • Na Boze Narodzenie
  • karnawal
  • bezglutenowe
Składniki:
  • burak, 1.5 kg
  • majeranek, 2 łyżk.
  • Główka czosnku , 1 szt.
  • wywar z włoszczyzny, 3 l
  • pieprz, 1 łyżecz.
  • sól, 1 łyżecz.
  • jabłko, 3 szt.
  • olej lniany , 2 łyżk.
  • cebula, 1 szt.
  • masło, 1 łyżk.
  • suszony grzyb, 1 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Do barszczu wykorzystamy 1 kg buraków pieczonych i pół kilo buraków kiszonych z zakwasu buraczanego. Jeśli nie macie kiszonych buraków, upieczcie 1,5 kg buraków. Buraki pieczemy w całości, nieobrane, wrzucamy prosto do piekarnika na około 45-60 minut w tempereturze 190 stopni celsjusza. W międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny: 2 zielone części pora, 1 seler, 3 marchewki, 3 pietruszki, cebula, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Osobno gotujemy również grzyby w 1 szklance wody - przez 45-60 minut. Kiedy wywar z włoszczyzny się ugotuje - wyjmujemy warzywa (wykorzystujemy np. do sałatki jarzynowej), przecedzamy. Buraki wyjmujemy z piekarnika, obieramy i ścieramy na tarce, to samo robimy z burakami kiszonymi. Dodajemy do wywaru, dodajemy główkę czosnku przedzieloną na pół, cebulę poszatkowaną i podsmażoną na maśle, majeranek i gotujemy ok. 15 minut. Następnie obieramy 3 jabłka i skórki wrzucamy do barszczu. Odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Na następny dzień barszcz przecedzamy, dodajemy zakwas z buraków, olej lniany, grzyby z grzybowym wywarem i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Smacznego. Podawać z uszkami.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6760
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650