Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Sos Belgijski LOGO K_A.png
Sos Belgijski
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
kuchniaARTURAKuchcik (173)

Sos Belgijski

Sos Belgijski to niezwykle popularny w Belgii ostry sos, podawany jako dodatek do frytek belgijskich, kanapek oraz wielu innych dań, takich jak kebaby

  • Czas przygotowania: do 15 min
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Liczba porcji: jedna
Składniki:
  • majonez, 5 łyżk.
  • keczup, 3 łyżecz.
  • musztarda sarepska, 2 łyżecz.
  • papryka ostra, 2 szt.
  • mielona papryka, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

1.Do miski wrzucamy majonez, podać ilość do połowy w stosunku do innych składników.2.Dodajemy musztardę. Można użyć dowolnej każdej musztardy.3.Dodajemy ostry keczup. Możliwości wykorzystania naszych domowych keczupu, jak również tego ze sklepu. Ważne, aby była dobra jakość i była odpowiednio gęsty.4.Papryczki piri-piri myjemy i drobno kroimy. Łącznie z pestkami dodajemy je do sosu. Liczba papryczek piri-piri będzie decydować o ostrości sosu. Na każde 100 gramów majonezu używam 2 papryczek piri piri.5.Wszystko dokładnie mieszamy, sos będzie miał lekko różowawy kolor.6.Sprawdzamy teraz ostrość sosu i zależności od naszych preferencji, dodajemy pół łyżeczki słodkiej lub ostrej wędzonej papryki, a następnie ponownie mieszamy.7.Sos jest gotowy! Możemy odłożyć go do lodówki, a następnie zastosować jako dodatek np. do frytek belgijskich. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650