Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
czygrysekSzef Kuchni (1280)

Czerwony barszcz wigilijny

Czerwony barszcz wigilijny

Składniki:
  • burak ćwikłowy, 5 kg
  • borowik, 5 szt.
  • podgrzybek zajączek, 20 szt.
  • liść bobkowy, 3 szt.
  • ziele angielskie, 5 szt.
  • goździki, 3 szt.
  • pieprz czarny, 10 szt.
  • kminek, 1 szczypta
  • por, 4 szt.
  • cebula, 10 szt.
  • ocet winny , 3 łyżk.
  • jabłko, 4 szt.
  • ząbek czosnku, 5 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Buraki obrać i pokroić. Zalać zimną wodą. Dodać grzyby. Gotować powoli dodając liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz i szczyptę kminku. Nie solić. Dodać pory (razem z liśćmi) i cebule upieczone wcześniej w piecu w skorupkach (kiedy skorupka będzie ciemna wrzucamy do barszczu). Gdy barszcz zacznie się gotować, hartujemy go octem dębowym. Gotujemy powoli, aż buraki zmiękną. Zdejmujemy garnek z ognia. Wyrzucić cebule. Jabłka (najlepiej szara reneta) obrać ze skórki. Obierki te wrzucić do barszczu. Dodać czosnek. Zostawić na noc w chłodnym miejscu. Rano przecedzić przez sito i podgrzać. Nie gotować. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650