Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
czygrysekSzef Kuchni (1280)

Bakłażany po bolońsku

Bakłażany po bolońsku

Składniki:
  • sos pomidorowy, 1 szt.
  • bakłażan, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • olej, 100 ml
  • woda, 250 ml
  • mielone mięso, 30 dag
  • sól, 1 szczypta
  • parmezan, 3 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Bakłażan pokroić w plastry, posolić i zostawić na około 30 minut.Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na 3 łyżkach oleju. Dodać mięso mielone i dusić około 10 minut. Sos (najlepiej boloński) wymieszać z wodą i połączyć z mięsem. Bakłażany opłukać i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Podsmażyć na pozostałej części oleju. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę mięsa, na to bakłażany i pozostałą część mięsa. Posypać parmezanem i wstawić do nagrzanego do 180 st.C. piekarnika. Zapiekać 20 minut. Można podać z makaronem lub pieczywem.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650