Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

zupa krem z kukurydzy, mlekiem kokosowym, imbirem, kurkumą zupakremzkukurydzy1.jpg
zupa krem z kukurydzy, mlekiem kokosowym, imbirem, kurkumą
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
edyta99755Kucharz (490)

Zupa krem z kukurydzy, mlekiem kokosowym, imbirem, kurkumą

poezja przypraw

  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
Składniki:
  • kukurydza, 2 szt.
  • masło klarowane, 2 łyżk.
  • imbir, 1 łyżk.
  • czosnek, 2 szt.
  • kurkuma, 1 łyżecz.
  • papryka ostra, 0.5 łyżecz.
  • woda, 500 ml
  • mleczko kokosowe, 400 ml
  • sól, 1 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Kukurydzę obrać z liści, opłukać, przekroić w poprzek na pół. Postawić na desce rozcięciem do dołu i nożem obciąć ziarna ruchami od góry ku dołowi. Kolby i ziarna zachować.*Do szerokiego garnka z grubym dnem włożyć masło i roztopić, jeśli nie było klarowane, zebrać pianę z powierzchni. Dodać starty imbir, czosnek i pastę curry oraz papryczkę chili jeśli ich używamy. Mieszając smażyć przez około 1- 2 minuty aż składniki zaczną się rumienić. Dodać ziarna kukurydzy i smażyć przez około 1-2 minuty mieszając co chwilkę, aż cała kukurydza będzie podsmażona. Dodać kurkumę, ostrą paprykę w proszku i wymieszać. Dodać wodę lub wywar, wrzucić kolby kukurydzy i szybko zagotować. Doprawić solą i gotować jeszcze przez około 5 minut.Dodać mleko kokosowe i zagotować. Gotować przez około 10 minut, do czasu aż kukurydza będzie miękka. Wyłowić kolby i wyrzucić.Zupę przelać do pojemnika blendera i miksować długo i dokładnie na gładki krem, następnie przelać z powrotem do garnka bezpośrednio przez sito. Mieszać łyżką i przecierać zupę przez sito, tak aby w garnku zebrała się gładka zupa a na sitku pozostało jak najmniej łusek z kukurydzy.Zupę podgrzać przed podaniem 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650