|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: edyta99755Kucharz (490) Zupa krem z kukurydzy, mlekiem kokosowym, imbirem, kurkumąpoezja przypraw
Składniki:
Sposób przygotowaniaKukurydzę obrać z liści, opłukać, przekroić w poprzek na pół. Postawić na desce rozcięciem do dołu i nożem obciąć ziarna ruchami od góry ku dołowi. Kolby i ziarna zachować.*Do szerokiego garnka z grubym dnem włożyć masło i roztopić, jeśli nie było klarowane, zebrać pianę z powierzchni. Dodać starty imbir, czosnek i pastę curry oraz papryczkę chili jeśli ich używamy. Mieszając smażyć przez około 1- 2 minuty aż składniki zaczną się rumienić. Dodać ziarna kukurydzy i smażyć przez około 1-2 minuty mieszając co chwilkę, aż cała kukurydza będzie podsmażona. Dodać kurkumę, ostrą paprykę w proszku i wymieszać. Dodać wodę lub wywar, wrzucić kolby kukurydzy i szybko zagotować. Doprawić solą i gotować jeszcze przez około 5 minut.Dodać mleko kokosowe i zagotować. Gotować przez około 10 minut, do czasu aż kukurydza będzie miękka. Wyłowić kolby i wyrzucić.Zupę przelać do pojemnika blendera i miksować długo i dokładnie na gładki krem, następnie przelać z powrotem do garnka bezpośrednio przez sito. Mieszać łyżką i przecierać zupę przez sito, tak aby w garnku zebrała się gładka zupa a na sitku pozostało jak najmniej łusek z kukurydzy.Zupę podgrzać przed podaniem |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|