|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KkasienkaAKuchcik (125) Lasagne z mięsem mielonym i beszamelempyszna i bardzo syta :)
Składniki:
Sposób przygotowania1. Beszamel:Rozpuścić 2 łyżki masła w rondelku.Dodać 2 łyzki mąki i rozbić trzepaczką ać do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.Zdjąć z ognia.Powoli dolewać mleko cały czas mieszając.Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową, Vegetą.Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Zagotować ciągle mieszając.Przestudzić.Dodać żółtko jajka.2. Farsz mięsny:Na rozgrzanym oleju podsmarzyć posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśniety czosnek.Do tego dodać pieczarki i dusić aż puszczą wodę.Dodać mięso mielone.Przyprawić - sól, pieprz (nie żałować:), chili, słodka papryka, tabasco.Gdy mięso się już zarumieni dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki.Dusić pod przykryciem około 10 minut.3. Starkować ser zółty.Przygotowanie:Blaszkę lub naczynieżaroodporne wysmarowć masłem. Nastepnie układać warstwami:- warstwa beszamelu - około 1/2 cm.- warstwa makaronu.- warstwa mięsa.- warstwa sera żóltego.- warstwa beszamelu.- warstwa makaronu.- warstwa mięsa.- warstwa sera zółtego.Powtarzać do wykończenia składników. Mi zazwyczaj wychodzą 3-4 wartswy. Na końcu powinien znaleźć się ser żółty.Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed wyjęciem ułożyć kawałki pomidora na wierzchu. Bardziej dla dekoracji niż dla smaku.Nie kroić od razu po wyjęciu. Odczekać 5-10 minut, bo bedzie sie rozpadac.Polecam do tego czerwone wytrawne wino. Najlepiej z Chile (moje ulubione wina:)Smacznego!! |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|