Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Ciasto z wiśniami 1.jpg
Ciasto z wiśniami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
sandomiKucharz (489)

Ciasto z wiśniami

Pod warstwą kolorowej galaretki kryją się mięsiste owoce, dzięki czemu ciasto jest cudownie wilgotne i bardzo delikatne w smaku.

Składniki:
  • mąka , 10 dag
  • czekolada gorzka, 15 dag
  • masło, 15 dag
  • cukier puder, 15 dag
  • jajka, 4 szt.
  • kakao, 2 łyżk.
  • soda oczyszczona, 1 łyżecz.
  • wiśnia, 35 dag
  • galaretka czerwona, 2 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Składniki: Ciasto:10 dag mąki15 dag gorzkiej czekolady15 dag masła15 dag cukru pudru4 jajka2 łyżki ciemnego kakaołyżeczka sody.Nadzienie:ok. 35 dag wiśni bez pestek (mogą być mrożone)2 galaretki wiśniowe (każda na 1/2 l wody)Sposób przyrządzania:Galaretki rozpuścić w trzech szklankach bardzo gorącej wody, odstawić, by przestygły. Do rondelka włożyć masło i połamaną czekoladę, podgrzewać, mieszając, aż składniki się stopią i połączą. Żółtka utrzeć z połową cukru i, nie przerywając ucierania, powoli wlać wystudzone masło z czekoladą, potem dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Na koniec wmieszać w ciasto sztywną pianę ubitą z białek z dodatkiem reszty cukru. Gładkie ciasto przełożyć do powleczonej teflonem tortownicy o średnicy 23 cm. Piec ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczone (sprawdzić patyczkiem!) i dobrze wystudzone ciasto pokryć warstwą owoców, zalać gęstniejącą galaretką i na kilka godzin wstawić do lodówki. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650