Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Tort czarny las tort czarny las.jpg
Tort czarny las
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
sandomiKucharz (489)

Tort czarny las

Kultowy, pyszny, nie za słodki tort. Nie może się nie udać, wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje.

Składniki:
  • jajka, 5 szt.
  • kakao, 5 łyżk.
  • mąka , 3 łyżk.
  • proszek do pieczenia, 2 łyżecz.
  • bez cukierniczy, 100 g
  • śmietana, 400 g
  • cukier puder, 3 łyżk.
  • wiśnie kandyzowane, 1 szkl.
  • sok wiśniowy, 1 szkl.
  • curaçao (alkohol), 2 łyżk.
  • czekolada gorzka, 0 uncja
  •  
Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Biszkopt5 jajek5 płaskich łyżek kakao3 płaskie łyżki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g cukruMożna zrobić dwa, jeden z trzech jajek, drugi z dwóch. Pozostałe składniki dzielimy proporcjonalnie. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal miksujemy. Dodajemy żółtka cały czas miksując, lecz na najwolniejszych obrotach. Następnie dosypujemy przesiane kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy o średnicy ok. 18 cm, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika do 170ºC i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.Nadzienie400 g śmietany kremówki 30%3 płaskie łyżki cukru pudruewentualnie usztywniacz do śmietany1 szklanka wiśni z zalewypół szklanki soku wiśniowego2 łyżki alkoholuwiórki czekoladoweŚmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz ewentualnie z usztywniaczem do śmietany. Biszkopt kroimy na trzy krążki. Sok z zalewy wiśniowej mieszamy z alkoholem (proponuję wódkę) i nasączamy pierwszy krążek. Następnie wykładamy na niego 1/3 bitej śmietany, wyrównujemy i układamy 1/3 wiśni z zalewy. Przykrywamy drugim krążkiem, który również nasączamy i pokrywamy bitą śmietaną oraz wiśniami. Przykrywamy ostatnim nasączonym krążkiem. Pozostałą śmietanę wykładamy na wierzch i na boki ciasta, wyrównujemy i dekorujemy wiśniami. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi. Tort chłodzimy w lodówce kilka godzin. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650