Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Szaszłyki z mozzarellą i warzywami 20100615012.jpg
Szaszłyki z mozzarellą i warzywami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Szaszłyki z mozzarellą i warzywami

Pyszne wegetariańskie jedzonko grillowe.

  • Czas przygotowania: do 15 min
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: grillowane
  • Liczba porcji: cztery
  • idealne dla dzieci
  • na grilla
  • dieta
Składniki:
  • bazylia, 2 łyżk.
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • oliwa z oliwek, 2 łyżk.
  • cebula biała, 3 szt.
  • papryka żółta, 2 szt.
  • pomidorki koktailowe, 40 dag
  • pieczarka, 30 dag
  • mozzarella, 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Szpatułki do szaszłyków zalewamy wodą aby nasiąknęły (mniej się wtedy przypalają). Mieszamy składniki marynaty: oliwę, czosnek, bazylię - dodajemy do odsączonej z wody mozzarelli (najlepsze do tego przepisu są małe kulki mozzarelli). Chwilę macerujemy aby ser przeszedł smakiem marynaty. Resztę składników kroimy odpowiednio: większe pomidorki na pół pieczarki na pół, paprykę na kostkę o boku 3 cm (około, jak nam wyjdzie), cebulę na drobne kawałki ale takie aby łatwo nabijała nam się na szpatułkę. Nabijamy na przemian składniki: mozzarellę, pomidorki, cebulę, pieczarki, paprykę. Na grillu kładziemy na tackę aluminiową ponieważ ser się topi i jeżeli położymy wprost na grillu to po 10 minutach będziemy mieli szaszłyki z serem bez sera :). Zamiast mozzarelli możemy użyć też Camemberta pokrojonego w ósemki.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650