Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Ziemniaki z cebulką i skwarkami Ziemniaki z wody.jpg
Ziemniaki z cebulką i skwarkami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gabi74Kucharz (635)

Ziemniaki z cebulką i skwarkami

Można podawać z masłem, koperkiem lub zieloną siekaną pietruszką.

Składniki:
  • ziemniak, 1 kg
  • sól, 1 szczypta
  • słonina, 4 dag
  • cebula, 5 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszorować szczoteczką, opłukać, obrać cienko, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą do 3/4 wysokości ziemniaków (na wiosnę obgotować w dużej ilości wody). Gotować pod przykryciem na silnym ogniu, aby jak najwięcej płynu odparowało. Słoninę pokrajać w drobną kosteczkę, stopić. Skwarki usunąć na bok. Na pozostałym tłuszczu usmażyć na złoty kolor obraną, pokrajaną w krążki cebulę. Ziemniaki odcedzić, przecisnąć przez praskę wyłożyć na salaterkę, okrasić cebulą i tłuszczem ze skwarkami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650