Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
maQSzef Kuchni (1180)

Sznycle cielęce po wiedeńsku

Podawać z ziemniakami polanymi tłuszczem ze smażenia, surów­ką z marchwi i chrzanu, sałatą lub gotowaną marchewką z grosz­kiem.

  • Sposób przygotowania: smażone
Składniki:
  • cytryna, 0.5 szt.
  • masło, 5 dag
  • smalec, 5 dag
  • bułka tarta , 5 dag
  • jajka, 5 szt.
  • mąka , 2 dag
  • sól, 1 szczypta
  • cielęcina , 60 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać, obrać z błon i pokrajać w poprzek włókien plastry grubości ok. l cm. Pobić je tłuczkiem i uformować owa sznycle. Sznycle osolić i zanurzyć kolejno w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce. Bułkę przycisnąć nożem, aby nie odpadała sznycli, wyrównać ich brzegi. Smalec rozgrzać silnie na patelni, włożyć sznycle i usmażyć z obydwu stron na złocisty kolor. Na koniec smażenia dodać łyżkę masła i sznycle dosmażyć. Oddzielnie usmażyć na maśle sadzone jaja i położyć na sznyclach. Cytrynę pokrajać w plasterki i ułożyć na sznyclach obok jaj. Sznycle po wiedeńsku podaje się z ziemniakami puree lub frytkami, ze szpinakiem lub marchewką z groszkiem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650