Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
maQSzef Kuchni (1180)

Medalion cielęcy na grzance

Podawać m.in. z sałatą z pomidorów

Składniki:
  • boczek wędzony, 4 szt.
  • ementaler, 10 dag
  • bułka , 0.5 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 1 dag
  • smalec, 9 dag
  • sznylcówka, 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mięso pokrajać w poprzek włókien na 4 części i wykrajać z nich medaliony, nadając im kształt plasterków nieco większych od plasterków bułki. Każdy medalion rozciąć w poprzek włókien w połowie grubości, niezupełnie do końca, tak aby obie części pozostały złączone. Medaliony lekko pobić tłuczkiem z obu stron, osolić i posypać pieprzem wewnątrz i z zewnątrz. Do każdego medalionu włożyć plasterek boczku i sera, posypać mięso mąką i włożyć na rozgrzany smalec. Usmażyć dokładnie z obu stron początkowo na silnym ogniu, a następnie na słabszym tak długo, aby nie pozostały wewnątrz surowe. Na oddzielnej patelni usmażyć na smalcu plasterki bułki. Na gorące grzanki nałożyć gorące medaliony i podać je z sałatką z pomidorów lub sałatą, ziemniakami puree, fasolką szparagową lub groszkiem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650