|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660) Buraki naciowe z wodyMożna również obłożyć plasterkami wędzonego smażonego boczku i polać tłuszczem z wytopienia. Składniki:
Sposób przygotowaniaLiście buraka naciowego wraz z ogonkami (portulaki z łodyżkami) oczyścić i starannie opłukać. Każdy liść złożyć wzdłuż na pół, wyciąć ogonki wraz z grubymi nerwami liściowym włożyć je do wrzącej, osolonej i lekko ocukrzonej wody i ugotować do miękkości. Po osaczeniu z wody ułożyć równo na ogrzanym półmisku jak szparagi, przykryć, postawić na garnku z gotującą wodą. Do pozostałego wrzącego wywaru włożyć liść i szybko ugotować bez przykrycia. Liście wybrać, odcedzić, ułożyć po obu stronach ogonków lub łodyg na półmisku. Podawać z surowym masłem lub posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|