Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Krem z kalafiorów krem-kalafiorowy.jpg
Krem z kalafiorów
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855)

Krem z kalafiorów

Podawać z groszkiem pty­siowym.

Składniki:
  • wywar z kości, 4 szkl.
  • kalafior, 50 dag
  • mąka , 1 dag
  • tłuszcz, 1 dag
  • śmietanka, 12 dag
  • żółtka, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Kalafiory oczyścić, umyć, pokrajać, zalać częścią wrzącego wy­waru, zagotować na silnym ogniu pod przykryciem, po czym odkryć i gotować. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, zagęścić pozostały wywar. Ugotowane kalafiory przetrzeć przez sito lub cedzak, dodać do wywaru, wlać śmietankę, zaciągnąć żółtkiem. Doprawić do smaku solą i cukrem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650