Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Rolada z wkładką z jaj Rolada z wkładką z jaj.jpg
Rolada z wkładką z jaj
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
giBBonSzef Kuchni (1115)

Rolada z wkładką z jaj

Podawać z ziemniakami z wody lub makaronem, z sosem chrza­nowym i surówką z cykorii.

  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • tłuszcz, 3 dag
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • kasza manna , 3 łyżecz.
  • jajka, 6 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • masło, 2 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • bułka , 2 szt.
  • wywar z włoszczyzny, 4 szkl.
  • płastuga , 25 dag
  • ryba lin , 25 dag
  • kulbina, 25 dag
  •  
Sposób przygotowania

Cebulę pokrajać i udusić na maśle, nie rumieniąc. Rybę oczyścić, opłukać i odfiletować (w przypadku przyrządzania rolady z ryb morskich, filety namoczyć w mleku na ok. 30 min. przed przy­rządzaniem potrawy), zemleć w maszynce wraz z namoczoną i odciśniętą bułką oraz podsmażoną cebulą. Do masy dodać 2 su­rowe jaja, kaszę mannę, pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Kawałek gazy (50X40 cm) starannie wygotować, opłukać i wilgotną posmarować tłuszczem, najlepiej masłem. Wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć połowę masy rybnej, pośrodku ugotowane na twardo i obrane 4 jaja, przykryć drugą częścią masy i ukształtować wałek długości ok. 30 cm; zawinąć. Oba końce gazy związać mocno sznurkiem. Wałek włożyć do wanienki z osolonym wrzącym wywarem. Gotować 45—60 min. Roladęwyjąć ostrożnie na stolnicę, delikatnie odwinąć, aby nie poszarpać powierzchni. Wyłożyć na półmisek, pokrajać na równe skośne porcje grubości 1,5—2 cm. Polać gorącym sosem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650