Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Szynka, cielęcina, ozór lub pasztet w galarecie

Kupić 30 dkg szynki lub pasztetu w 10 jednakowej grubości kawałkach.

Składniki:
  • jajka, 2 szt.
  • galareta, 10 dag
  • szynka, 30 dag
  •  
Sposób przygotowania

Okroić tłuszcz z szynki tak, aby pozostał tylko jego rąbek na 1 cm szero­ki, albo pokrajać cienko zimną cielęcinę duszoną, albo ozór, kawałki ułożyć porcjami po dwa na prostokątnym półmisku. Ugotować jaja na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek. Przygotować sezonowe, dwubarwne przybranie, krajane w krążki lub półkrążki jednakowej wielkości, przybrać każdą porcję kawałkiem jaja i krąż­kami warzyw układając jednakowy wzór na wszystkich porcjach. Każdą porcję zalać najpierw pierwszą łyżką silnie już krzepnącej gala­rety. Gdy zastygnie, oblać galaretą po raz drugi. Pozostałą galaretę nieco podgrzać, a gdy ostygnie, zalać mięso po raz ostatni, tak aby galareta nieco spłynęła na półmisek; zastudzić. Podawać z sosem tatarskim, majonezowym. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650