Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Pasztet z kury

Podawać z sosem majonezowym, tatarskim

Składniki:
  • gałka muszkatołowa, 1 szczypta
  • imbir, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • żółtka, 2 szt.
  • cebula, 5 dag
  • czerstwa bułka, 5 dag
  • masło, 10 dag
  • wątróbka drobiowa, 15 dag
  • włoszczyzna, 20 dag
  • kura, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Kurę sprawić i nie płucząc pozostawić w chłodzie kilka dni, aby mięso skruszało. Kurę opalić, wytrzeć, opłukać i ugotować powoli z włoszczyzną, do miękkości. Mięso wyjąć, obrać ze skóry i kości. Wątróbkę opłukać, wymoczyć w ciepłym mleku. Wątróbkę odcisnąć (z cielęcej wątróbki zdjąć skórę) i udusić na wpół iż ma­słem i cebulą drobno pokrajaną, skraplając rosołem. W czasie duszenia nie zrumienić ani cebuli, ani powierzchni mięsa. Bułkę pokrajać w drobną kostkę, włożyć do wątróbki i poddusić razem, zestawić, ostudzić. Mięso, wątróbkę z sosem i bułkę zemleć w maszynce kilka razy przez sitkoo drobnych okach. Do masy mielonej dodać jaja, przyprawy i trochę rosołu tak, aby masa była mazista; wyrobić ją starannie. Wysmarować okrągłą formę na pasztet i wyłożyć do formy masę mięsną, ugnieść ją równomiernie łyżką, przykryć papierem i gotować w parze ok. 45 min. Po upływie tego czasu pasztet zdjąć z ognia i ostudzić w garnku w zimnej wodzie, aby powierzchnia jego nie obeschła; przed zupełnym ostygnięciem okrajać nożem od formy; zimny pasztet wyjąć. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650