Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Cielęcina duszona

Kupić nie dzielący się, jednolity kawałek mięsa.

Składniki:
  • ząbek czosnku, 2 szt.
  • cebula, 4 dag
  • smalec, 4 dag
  • cielęcina , 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać, odcisnąć z wody, jeżeli kawałek mięsa jest nieforemny, ukształtować go, zwinąć ciasno, związać sznurkiem; powierzchnię mięsa po­solić. Rozgrzać smalec na patelni, włożyć mięso i szybko je obrumienić, przełożyć do rondelka, polać tłuszczem ze smażenia, dodać pokrajaną cebulę i powoli udusić do miękkości pod przykryciem. Gdy sos w czasie duszenia wyparuje, skropić go wodą. Mięso obrócić parę razy, aby równomiernie miękło. Gdy mięso miękkie, zdjąć z ognia, odkryć, sos przyprawić czosnkiem. Zebrać tłuszcz z powierzchni sosu i mięso ostudzić w sosie. Następnego dnia mięso wyjąć z sosu, obrać nożem z zakrzepniętego tłuszczu i ostrym nożem skrawać porcje podobnie jak kraje się szynkę; mięso ułożyć na półmisku nie mieszając kolejności kawałków. Galaretkę z sosu pokrajać i przybrać nią mięso. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650