Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Śledzie, marynowane w sosie z mleczka

Przystawka dobra na każda imprezę

Składniki:
  • śledź, 5 szt.
  • ocet, 1 łyżk.
  • liść bobkowy, 2 szt.
  • ziele angielskie, 2 szt.
  • cebula, 10 dag
  • cukier, 2 dag
  • korniszon, 5 szt.
  • marchew, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Śledzie namoczyć na kilka godzin, często zlewając wodę; po wymoczeniu sprawić je i odfiletować. Przygotować zaprawę: a) do octu dodać wodę, angielskie ziele, liść bob­kowy, krążki cebuli i marchewki, zagotować kilka razy;b) mleczko przetrzeć przez sito, połączyć z przestudzoną zaprawą, dodać cukier do smaku. Połówki śledzi zwijać w rulony, do środka włożyć cebulę z zaprawy, kra­janą marchewkę, kawałek korniszona. Rulony przytrzymać końcami nadłamanych wykałaczek. Układać w słoju jeden koło drugiego.Śledzie zalać przygotowaną zaprawą, powierzchnię nakryć listkami bob­kowymi. Słój przykryć papierem pergaminowym, przechowywać w zimnym miejscu kilka dni. Podawać na prostokątnym półmisku z chlebem lub ziemniakami pieczo­nymi. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650