Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Kleik jęczmienny

Kaszę opłukać przed gotowaniem

Składniki:
  • koperek, 1 łyżk.
  • pietruszka, 1 łyżk.
  • masło, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • woda, 1 l
  • kasza jęczmienna , 4 dag
  •  
Sposób przygotowania

Odmierzyć wodę, wsypać kaszę, mieszając zagotować, zsunąć na brzeg płyty i powoli gotować l godzinę pod przykryciem. Przy końcu gotowania dodać sól. Gdy kasza jest już rozklejona, kleik przecedzić przez włosiane, gęste sito, a gdy ocieknie, silnie ogrzać i zaraz wydać. Dodać surowe żółtko lub masło i zieleninę. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650