Srebrny Szef Kuchni (2450)
Szparagi
Sezon na szparagi właśnie nie długo się zacznie . Przekonaj się że warzywo to ma wyjątkowy smak , dający ogromne pole do popisu także osobom niewprawionym w sztuce kulinarnej .
Białe , zielone - są niskokaloryczne , bogate w witaminy i minerały . Kiedyś uznawane za afrodyzjaki .
Jeśli przyrządzasz szparagi pierwszy raz , zrób zwykły sos beszamelowy na bazie mleka , masła i mąki , gałki muszkatołowej i kilku kropli soku z cytryny . Szparagi ugotuj na parze , wyłóż na nie sos i piecz około 20 minut . Wcześniej posyp je żółtym serem i szynką : to podkreśli ich delikatny smak .
Krok po kroku .
Szparagi wymagają starannej obróbki . Najpierw odetnij dolną łykowatą część pędu , usuń z nich cienką skórkę , Umyj je pod bieżącą wodą i osusz . Ugotowane lekko posól i włóż do piekarnika . Najprościej zapiec szparagi w folii z dodatkiem masła i szynki parmeńskiej .
Wiele możliwości .
Ze szparagów można też zrobić zupę krem , doda jr do pizzy , do risotto czy różnych sałatek . Często podaje się z potrawami zawierającymi jajka np . w omlecie , z kurczakiem , łososiem i młodymi ziemniakami . Szparagi mają łagodny smak , więc muszą mieć dla przeciwwagi ostrzejszy składnik np . kozi ser . A jeśli znudzą Ci się gotowane lub pieczone , dodaj je do gotowanych buraczków i ostrego sera , i polej sosem winegret .
O szparagach to i owo .
Wybierając szparagi sprawdź , czy ich główki są ściśle zamknięte , a końcówki wilgotne . Ich skórka powinna być sprężysta , a po ścięciu końcówki powinien z niej wypłynąć sok . Zielone są delikatniejsze i nie mają włókien . Do gotowania szparagów można kupić specjalne naczynie , choć tak naprawdę wystarczy głęboki garnek , gdzie szparagi związane nitką mogą stać . Do wody dodaj szczyptę soli , cukru i masła .