Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Encyklopedia kulinarna - to słownik z hasłami o tematyce kulinarnej, który sami możecie tworzyć i edytować. Możecie wpisywać hasła, dodawać do nich zdjęcia, dopisywać dodatkowe informacje. Dzięki czemu powstanie wyjątkowa encyklopedia, oparta na wiedzy i doświadczeniu wszystkich portalowiczów.

Hasło: Siemie lniane

Ostatnia zmiana: KutakNaOtro
Złoty Szef Kuchni (4246)

Właściwości zdrowotne

Wlasciwosci-zdrowotne Powiększ zdjęcie Nasiona lnu są jednym z najbogatszych źródeł lignanów i kwasów tłuszczowych omega – 3 (zawartych też w rybach). Badania wykazały, iż wśród kobiety stosujących dietę bogatą w lignany, występuje niska zachorowalność na raka jelita grubego i odbytnicy oraz raka sutka. Dzieje się tak dlatego, gdyż składniki tam zawarte dezaktywują dzisłanie estrogenów, mogących powodować te poważne schorzenia. Dodatkowo, wspomaga je działanie kwasów omega -3, które hamują działanie niektórych prostaglandyn (mogących również wywołać nieporządane skutki). Pozatym siemie lniane zmniejsza krzepliwość krwi i może pomóc w ochronie naszego serca przed chorobą wieńcową czy zawałem.
Siemie lniane dodawane jest często do chleba razowego lub można je zmielić i posypywać nim warzywa czy potrawy.

Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650