|
|||||||||||||||||
Encyklopedia kulinarna - to słownik z hasłami o tematyce kulinarnej, który sami możecie tworzyć i edytować. Możecie wpisywać hasła, dodawać do nich zdjęcia, dopisywać dodatkowe informacje. Dzięki czemu powstanie wyjątkowa encyklopedia, oparta na wiedzy i doświadczeniu wszystkich portalowiczów. Hasło: Siemie lnianeOstatnia zmiana: KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246) Właściwości zdrowotne
Powiększ zdjęcie
Nasiona lnu są jednym z najbogatszych źródeł lignanów i kwasów tłuszczowych omega – 3 (zawartych też w rybach). Badania wykazały, iż wśród kobiety stosujących dietę bogatą w lignany, występuje niska zachorowalność na raka jelita grubego i odbytnicy oraz raka sutka. Dzieje się tak dlatego, gdyż składniki tam zawarte dezaktywują dzisłanie estrogenów, mogących powodować te poważne schorzenia. Dodatkowo, wspomaga je działanie kwasów omega -3, które hamują działanie niektórych prostaglandyn (mogących również wywołać nieporządane skutki). Pozatym siemie lniane zmniejsza krzepliwość krwi i może pomóc w ochronie naszego serca przed chorobą wieńcową czy zawałem.
|
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|