Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
Nativip Szef Kuchni (1082)

Makaron - rodzaje najczęściej używane w kuchni polskiej

Makaron często zwany pastą jest potrawą przyrządzaną na bazie mąki, jajek i wody. Ta z pozoru prosta potrawa króluje na naszych stołach wraz z różnego rodzaju dodatkami. Oprócz swojego kształtu zadziwia też smakiem i kolorem. Możemy wyróżnić kilkadziesiąt rodzai makaronu jednak do najpopularniejszych w Polsce należą: 1.Canelloni - postać grubych rurek nadziewanych farszem np. z mięsa mielonego, warzyw, szpinaku itp. 2. Farfalle - czyli nasze kokardki idealnie pasuje do sosów oraz sałatek podawanych na zimno 3.Fusilli - polskie świderki najczęściej stanowią dodatek do zupy, np. pomidorowej 4. Lasagne - duże prostokątne płaty makaronu układane na przemian z farszem. Podawane w postaci zapiekanki 5. Linguine - kształtem przypomina spłaszczony makaron do spaghetti podawany z pesto. 6. Penne - makaron w kształcie rurek podawany z owocami morza lub pesto. 7. Spaghetti - proste, długie i dość grube nitki makaronu podawane najczęściej z sosem Carbonara lub Bolognese 8.Tagliatelle - długie, płaskie wstążki o grubości 2 mm i szerokości do 1 cm podawane ze zwykłym sosem lub Bolognese 9. Tortellini - tradycyjny włoski pierożek z nadzieniem mięsnym, grzybowym, warzywnym itp.


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650