Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Karp nadziewany zapiekany Karp nadziewany zapiekany.jpg
Karp nadziewany zapiekany
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Karp nadziewany zapiekany

Sprawdza sie przy rodzinnym stole

  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • karp , 1.25 kg
  • sól, 1 szczypta
  • margaryna, 4 dag
  • żółtka, 2 szt.
  • bułka tarta , 5 dag
  • mleko, 3 łyżk.
  • pieczarka, 15 dag
  • masło, 10 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  • natka pietruszki, 1 szt.
  • białka, 2 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Sprawić karpia w jednej sztuce, posolić, odstawić na godzinę. Przyrządzić pieczarki: opłukać je i poszatkować, dodać sól, pieprz i masło, skropić wodą, udusić i ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Utrzeć masło, dodając po jednym żółtku, wymieszać z bułką, solą, pieprzem i zieloną, siekaną pietruszką, rozetrzeć, wymieszać z pieczarkami i na końcu z pianą ubitą z białek. Karpia odcisnąć z soku, nałożyć nadzieniem jamę brzuszną, spiąć patycz­kami lub zaszyć. Na długi, ogniotrwały półmisek włożyć część masła, rozgrzać, położyć płasko karpia, ostrym nożem kilkakrotnie nadciąć mięśnie w poprzek, całą powierzchnię oblać masłem i wstawić do gorącego piekarnika.W czasie pieczenia (ok. 3/4—l godz.) polewać często powierzchnię ryby sosem, aby nie obeschła, sos skrapiać wodą. Gdy po nakłuciu ryby przy głowie mięso nie wydziela mętnego soku i jest miękkie, wyjąć, podawać z półmiskiem, na którym karp się zapiekał. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650