Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Dorsz zapiekany w sosie chrzanowym ryba zapiekan w sosie chrzanowym.jpg
Dorsz zapiekany w sosie chrzanowym
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Dorsz zapiekany w sosie chrzanowym

Podawać z ziemniakami oblanymi zrumienionym masłem i posypanymi zieloną pietruszką.

Składniki:
  • dorsz , 1.25 kg
  • masło, 5 dag
  • mąka , 5 dag
  • chrzan, 10 dag
  • śmietana, 20 dag
  • sól, 1 szczypta
  • kwasek cytrynowy, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  • ryba, 2 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Rybę opłukać, oczyścić, skropić octem; szczupaka oczyścić z łusek spra­wić, opłukać; rybą i jadalne wnętrzności posolić, włożyć do porcelanowego naczynia, odstawić. Sporządzić sos: chrzan opłukać, zetrzeć. Masło stopić, dodać mąką, podsmażyć, odstawić. Zasmażką rozprowadzić śmietaną, mieszając zagotować, dodać chrzanu, soli, octu. cukru do smaku; na końcu wymieszać z surowymi żółtkami. Rybą osuszyć, włożyć do środka jadalne wnętrzności, ułożyć na ognio­trwałym półmisku, skropić masłem, podpiec; gdy mięso zmięknie (ok. 30 min.), rybę zalać gęstym sosem i zapiec. Gdy skórka zrumieni się, podawać na tym samym półmisku. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6760
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650