|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: AncySSzef Kuchni (1305) Dorsz zapiekany w sosie chrzanowymPodawać z ziemniakami oblanymi zrumienionym masłem i posypanymi zieloną pietruszką. Składniki:
Sposób przygotowaniaRybę opłukać, oczyścić, skropić octem; szczupaka oczyścić z łusek sprawić, opłukać; rybą i jadalne wnętrzności posolić, włożyć do porcelanowego naczynia, odstawić. Sporządzić sos: chrzan opłukać, zetrzeć. Masło stopić, dodać mąką, podsmażyć, odstawić. Zasmażką rozprowadzić śmietaną, mieszając zagotować, dodać chrzanu, soli, octu. cukru do smaku; na końcu wymieszać z surowymi żółtkami. Rybą osuszyć, włożyć do środka jadalne wnętrzności, ułożyć na ogniotrwałym półmisku, skropić masłem, podpiec; gdy mięso zmięknie (ok. 30 min.), rybę zalać gęstym sosem i zapiec. Gdy skórka zrumieni się, podawać na tym samym półmisku. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|