Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kura w rosole Kura w rosole .jpg
Kura w rosole
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Kura w rosole

Kurczęta lub indyk

Składniki:
  • kura, 1 szt.
  • włoszczyzna, 25 dag
  • sól, 1 szczypta
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • liść bobkowy, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Z kury odjąć zbyteczny tłuszcz obrastający jamę brzuszną. Sprawioną i skruszałą kurę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie, wyjąć i odcisnąć z wody. Zagotować wodę, posolić ją, włożyć kurę i powoli ugotować. Oczyścić włoszczyznę. Gdy kura się dogotowuje, włożyć włoszczyznę do rosołu, dodać sól i zmiażdżone przyprawy, zrumienioną na płycie cebulę powoli dogotować pod przykryciem. Kurę podzielić, jak podano wyżej, wydawać na talerz razem z rosołem. Do każdej porcji włożyć ryż sypki lub makaron gotowany osobno, posypać zie­leniną siekaną. Można też rosół podać osobno z kluseczkami francuskimi, półfrancuskimi, makaronem domowym, ryżem sypkim. Kurę gotowaną podaje się z ziemniakami kraszonymi masłem i z gotowanymi warzywami z masłem (z kalafiorem, fasolką szparagową) lub borów­kami smażonymi, wymieszanymi z tartym chrzanem. Z ugotowanego drobiu zdjąć skórę, oddzielić od kości, mięso pokrajać drobno lub zemleć. Rosół dokładnie odtłuścić (zbierając tłuszcz z jego powierzchni). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650