Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Krewetki po luizjańsku 303D0C99-E453-4338-ACD0-B0ECFDE39F76.jpeg
Krewetki po luizjańsku
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6545)

Krewetki po luizjańsku

Pyszna przystawka z sosem worcester.

  • Czas przygotowania: do 15 min
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: duszone
  • Liczba porcji: trzy
  • dieta
  • karnawal
  • bezglutenowe
Składniki:
  • krewetka, 250 g
  • cebula, 1 szt.
  • ząbek czosnku, 2 szt.
  • sos worcestershire, 2 łyżk.
  • słodki sos chili, 2 łyżk.
  • zioła prowansalskie, 1 łyżk.
  • cukier, 0.5 łyżecz.
  • masło klarowane, 2 łyżk.
  • bulion, 100 ml
  • sok z cytryny, 1 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Krewetki obieramy i oczyszczamy. Z pancerzyków gotujemy wywar, dodając 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, zmiażdżony ząbek czosnku, 2 szklanki wody i 2 szczypty kurkumy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie lub maśle wraz z wyciśniętym czosnkiem.Dodajemy krewetki, chwilę podsmażamy aż zmienią kolor na różowy. Dodajemy sos worcester, sos chili, zioła, cukier (nie jest to konieczne jeśli sos chili jest bardzo słodki), sok z cytryny, bulion. Można dodać odrobinę papryki w proszku, wtedy kolor będzie bardziej czerwony. Dusimy kilka minut. Dodajemy resztę masła, posiekaną pietruszkę - redukujemy sos. Sos można zagęścić skrobią (np kukurydzianą lub ziemniaczaną) - łyżeczkę skrobi mieszamy z odrobiną zimnego płynu - wlewamy do sosu i zagotowujemy.Podajemy z podpieczoną bagietką, którą maczamy w sosie.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6545
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650