|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855) Krewetki po luizjańskuPyszna przystawka z sosem worcester.
Składniki:
Sposób przygotowaniaKrewetki obieramy i oczyszczamy. Z pancerzyków gotujemy wywar, dodając 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, zmiażdżony ząbek czosnku, 2 szklanki wody i 2 szczypty kurkumy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie lub maśle wraz z wyciśniętym czosnkiem.Dodajemy krewetki, chwilę podsmażamy aż zmienią kolor na różowy. Dodajemy sos worcester, sos chili, zioła, cukier (nie jest to konieczne jeśli sos chili jest bardzo słodki), sok z cytryny, bulion. Można dodać odrobinę papryki w proszku, wtedy kolor będzie bardziej czerwony. Dusimy kilka minut. Dodajemy resztę masła, posiekaną pietruszkę - redukujemy sos. Sos można zagęścić skrobią (np kukurydzianą lub ziemniaczaną) - łyżeczkę skrobi mieszamy z odrobiną zimnego płynu - wlewamy do sosu i zagotowujemy.Podajemy z podpieczoną bagietką, którą maczamy w sosie. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|