|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KaszANiaSzef Kuchni (875) Kiełbasa zwyczajna wieprzowa wędzonaKiełbasa zwyczajna wieprzowa wędzona Składniki:
Sposób przygotowaniaMięso podzielić na 3 części. Jedną — zemleć w maszynce do mięsa, a dwie pozostałe i słoninę pokrajać w drobną kostkę. Zemleć albo utłuc w moździerzu ziele angielskie i pieprz. Mięso mielone zmieszać z pokrajanym, dodać pieprz, ziele angielskie, sól, saletrę i wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić w zimne miejsce. Następnego dnia utrzeć z solą 3 ząbki czosnku, dodać do masy mięsnej i starannie ją wyrobić tak, jak ciasto. Po wyrobieniu napychać farsz do jelit przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką, starając się, aby w osłonce (w jelicie) nie powstawały puste miejsca z powietrzem (tzw. pęcherze). Końce kiełbas zawiązać przędzą wędliniarską. Kiełbasy zawiesić w wędzarni, w celu obsuszenia. Na drugi dzień rozpocząć wędzenie. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|