Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Gazpacho pomidorowe gazpacho pomidorowe.jpg
Gazpacho pomidorowe
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
natalina4Srebrny Szef Kuchni (2450)

Gazpacho pomidorowe

Bardzo aromatyczny chłodnik .

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Obiad
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • pomidor, 750 g
  • papryka czerwona, 1.5 szt.
  • ogórek , 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 2 szt.
  • chilli, 1 szt.
  • papryka żółta, 1 szt.
  • bulion, 500 ml
  • sok z cytryny, 2 łyżk.
  • oliwa, 1 łyżk.
  • ocet winny , 4 łyżk.
  • chleb tostowy (pszenny) , 3 szt.
  • bazylia, 3 szt.
  • sól, 1 łyżecz.
  • pieprz, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Pomidorki sparzyć i obrać ze skórki . 3/4 ogórka obrać i pokroić w kostkę . Resztę pokroić na kawałki i odłożyć . Papryczkę chili posiekać . Papryki umyć i usunąć z nich gniazda nasienne . Czerwoną cebulę i ząbki czosnku obrać . Warzywa pokroić na kawałki . Kilka kawałków pomidora oraz czerwone papryki pozostawić do dekoracji . Resztę warzyw zmiksować w mikserze . Wlać ocet winny , sok z cytryny oraz bulion drobiowy . Przyprawić . Całość starannie wymieszać . Wstawić do lodówki na 4 godziny . W tym czasie przygotować grzanki : kromki chleba pokroić w kostkę i zrumienić na 1 łyżce oliwy . Schłodzoną potrawę przelać do miseczek . Udekorować resztą warzyw : pomidorów , ogórka a także grzankami i listkami bazylii . 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650