Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Pastiera Napoletana Pastiera Napoletana.JPG
Pastiera Napoletana
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
madralaSzef Kuchni (1075)

Pastiera Napoletana

Na Wielkanoc

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • jajka, 3 szt.
  • mąka , 500 g
  • cukier, 300 g
  • masło, 200 g
  • aromat do ciast, 0.5 łyżecz.
  • ziarno pszenicy , 450 g
  • mleko, 200 ml
  • ricotta, 500 g
  • cukier wanilinowy, 1 szt.
  • żółtka, 3 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Robimy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na 60 minut. Odcedzoną pszenicę gotujemy z mlekiem na małym ogniu i studzimy. Miksujemy ricottę z cukrem, dodajemy jajka i żółtka, cukier waniliowy, owoce kandyzowane, esencję z kwiatów pomarańczy i pszenicę. Wylepiamy blaszkę do tarty kruchym ciastem (0,5 cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy 8 minut w temperaturze 170ºC. Na ostudzone ciasto wylewamy mieszankę serową, a z kruchego ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na cieście. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 ºC. Odstawiamy do ostygnięcia na 5 godzin. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650