Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Tarta porowa 20120106_170412.jpg
Tarta porowa
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Tarta porowa

Pyszna!

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • dla alergików
Składniki:
  • masło klarowane, 1 łyżecz.
  • mąka pszenna, 24 dag
  • masło, 16 dag
  • śmietana 36%, 100 ml
  • jajka, 2 szt.
  • por, 1 szt.
  • ser żółty, 50 g
  • gałka muszkatołowa, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Robimy ciasto: mąkę siekamy z masłem i szczyptą soli, zagniatamy rękami, dodajemy 1 żółtko i 2 łyżki śmietany, dobrze zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy na 30 min do lodówki. Pora dokładnie myjemy kroimy na cztery części i w drobne plasterki. Podsmażamy na maśle ok. 10 min - nie może zbrązowieć. Doprawiamy solą, pieprzem i muszkatołową. Śmietanę dokładnie mieszamy z pozostałym jajkiem i białkiem, dorzucamy rozgnieciony czosnek. Ser ścieramy na tarce. Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy, przerzucamy do formy, dziurkujemy widelcem. Zapiekamy na biało 10 min. w temp. 220 stopni C. Na biało czyli kładziemy na ciasto pergamin i wsypujemy fasolę żeby spód nie podniósł nam sięw czasie pieczenia. Po 10 min. zdejmujemy pergamin z fasolą i zapiekamy jeszcze 10 min. Wyjmujemy z pieca zalewamy śmietaną z jajkami, wrzucamy pora - rozprowadzamy równomiernie po całości i zasypujemy tartym serem. Pieczemy 30 min w temp. 180 stopni C. Smacznego.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650