Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Zupa pieczarkowa 20120106_162502.jpg
Zupa pieczarkowa
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Zupa pieczarkowa

Alternatywa na codzień

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • dla alergików
Składniki:
  • pieczarka, 50 dag
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżk.
  • mleko 2,0 % , 3 łyżk.
  • Śmietana 18% , 1 szkl.
  • wywar, 4 l
  • masło, 2 łyżk.
  • cebula, 1 łyżk.
  • suszona włoszczyzna drobna, 3 łyżk.
  • czosnek, 2 szt.
  • estragon, 1 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Wywar gotujemy z suszoną włoszczyzną. Można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, będzie bardziej sycące. Pieczarki miksujemy razem z cebulą i czosnkiem. Możemy zostawić kilka pieczarek i pokroić je w plasterki. Rozdrobnione pieczarki z cebulą i estragonem przesmażamy na maśle ok.10 min. Wrzucamy do gotującego się wywaru. 5-10 min podsmażamy również pieczarki w plasterkach na jasnobrązowy kolor. Wrzucamy do wywaru. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem. Łączymy mąkę z mlekiem i wlewamy do gotującej się zupy. Zagotowujemy. Lekko ubijamy śmietankę (możemy zamiast kwaśnej dodać słodką) i dodajemy do zupy zdjętej z ognia. Podgrzewamy, posypujemy zieleniną. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650