Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Calzone DSCF7987.JPG
Calzone
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
NativipSzef Kuchni (1082)

Calzone

Sprzątanie lodówki

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Kolacja
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • dla alergików
Składniki:
  • mąka , 0.5 kg
  • mleko, 200 ml
  • cukier, 1 łyżk.
  • drożdże, 40 g
  • olej, 5 łyżk.
  • sól, 1 szczypta
  • koncentrat pomidorowy, 6 łyżecz.
  • bazylia, 0 szczypta
  • zioła prowansalskie, 0 szczypta
  • cebula biała, 1 szt.
  • kiełbasa, 2 szt.
  • kukurydza w puszce, 1 szt.
  • ser żółty, 0 uncja
  • pieczarka, 6 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Cisto: Mleko podgrzac i rozrobić drożdże wraz z 1 łyżką cukru. Rozczyn wlać do mąki i dodać 4 łyżki oliwy. Wyrobic ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Sos: Przygotować koncentrat pomidorowy wymieszany z 1 łyżką wody i oleju oraz z dodatkiem ziół prawasalskich, bazyli i pieprzu. Nadzienie: może być dowolne. W tym przypadku jest to podsmażona kiełbasa z cebulką, pieczarkami oraz z dodatkiem groszku i kukurydzy.Z wyrobionego ciasta rozwałkować kola o srednicy mniej więcej 10 cm. Posmarować sosem i nałożyć farsz - posypać obficie serem. Całość zwinąć w pieróg. Posmarować rozbełtanym jajkiem i opruszyć bazylią. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. około 20 min. Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem. Smacznego!  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650